Mandle jsou v kurzu. Příznivci nízkosacharidového stravování si bez nich neumí představit svůj den a v zavilém odmítání lepku pečou z mandlové mouky i vanilkové rohlíčky a velikonoční mazance. Jestliže Nutella je tváří kampaně: “Pojďme vymýtit deštné pralesy”, tak mandlové máslo je synonymem zdravého mlsání. Kdo na tom vydělává? Řekla bych, že dovozci ořechů především.
Mandle jsou báječné. Obsahují kvalitní tuky, málo cukrů, jsou skvělým zdrojem hořčíku a vlákniny, přičemž obojího má absolutní většina lidí ve stravě nedostatek. Pro velké množství vitamínu E, který chrání membrány buněk před poškozením, jsou mandle antioxidantem, a těch chceme mít ve stravě co nejvíc. Díky vláknině mandle také příjemně zasytí!
Zároveň jsou však extrémně kaloricky bohaté. Ti, kteří zkratkou došli ke zcela nesprávnému závěru, že za nadváhu může bílá mouka, velmi často začnou sahat po té mandlové, a ještě mají pocit, jak na to vyzráli! No nevyzráli!
100 g pšeničné hladké mouky obsahuje 350 kcal. 100 g mandlové mouky obsahuje 650 kcal! Tolik vyzdvihované a zbožňované low-carb dezerty jsou většinou napěchované dalšími těžkotonážními surovinami, jako jsou datle, kokosový krém apod. Takový dezert je pak naprostým kalorickým granátem, byť má málo sacharidů!
Jestliže máte nadváhu, nemohou za ní sacharidy. Může za ní nevhodný a zpravidla příliš vysoký kalorický příjem. Pokud omezíte sacharidy, ale váš kalorický příjem bude pořád vysoký, tak nebudete hubnout.
Žena hubne – typický scénář:
- Žena se rozhodne, že jde do toho a zhubne jednou provždy! Aby se namotivovala a měla rychlé výsledky, zakoupí ketodietu. Jen do začátku, říká si, protože až bude mít váhu, kterou chce, už si pohlídá, aby zase nepřibrala.
- Opravdu hubne, i když jí to moc nechutná, po jídle se jí stýská, stálo to dost peněz a občas jí není moc dobře.
- Po čase přejde na low-carb. Do jídelníčku zařadí více zeleniny a mnoho tuku, ten ji příjemně sytí, takže nestrádá a nadále hubne.
- Začne lovit na nízkosacharidových blozích low-carb recepty, až se do toho pustí naplno a upeče první nízkosacharidový chleba. A potom buchtu. Občas je to i docela dobré.
- Za další čas překvapeně zjistí, že hubnutí se zpomalilo, až se zastavilo úplně!
Tudy cesta nevede!
Zhubnout trvale a udržitelně je možné přes znalost, kolik jídla je pro vás tak akorát! Toto optimální množství je pak nutné smysluplně rozložit do hlavních živin. Tedy i sacharidů.
Je pravda, že ketogenní diety fungují.
Ale kromě rychlého úbytku svalové tkáně také lidé zaznamenávají značné propady nálad (okolí o nich říká, že začali být nesnesitelní!) a v tu chvíli, kdy s dietou skoncují, rychle naberou kila zpět. A pak jsou ještě nesnesitelnější, protože jsou v depresi. Zkuste to prosím vás jednou jinak. Přijďte na kurz štíhlého vaření a tam to uvidíte v souvislostech. A ještě dostanete najíst a zjistíte, že to může i dobře chutnat. Mandlové máslo mé výroby dostanete jako dárek!
Mandlové máslo
Mandlové máslo doma vyrábím. Je dobré mimo jiné pro to, že když vás přepadne hlad a nemáte zrovna čas udělat si jiné jídlo, pak jedna nebo dvě lžičky vás ve velmi krátkém čase hladu zbaví. Nebo když mi dojde směs oříšků a semínek, kterou si dávám do ranní kaše, přidám místo ní mandlové máslo. Díky tuku, který obsahuje, pak totiž nemám hned tak hlad. Ovšem, že bych měla potřebu mazat si mandlové máslo na jablka nebo banány, to ani ne.
Postup pro domácí výrobu mandlového másla:
Ze 400 g vyrobíte jednu větší sklenici. V lednici zavíčkovaná vydrží dlouho (měsíce). Zatím jsem ji vždy spotřebovala ještě před tím, než měla šanci se zkazit.
Mandle (se slupkou, v té je nejvíce vitamínů a minerálů) rozprostřete na pečící papír a pečte v troubě na 160 stupňů přibližně 20 min. Potom mandle nechte zcela vychladnout. Já byla jednou tak natěšená, že jsem začala mixovat, dokud ještě byly teplé a výsledkem byla mandlová strouhanka a zavařený mixér!
Mandle přesuňte do výkonného procesoru. Opravdu musí být výkonný, alespoň 1200 W. Mixujte tak dlouho, dokud se z mandlové drti nestane polotekutý lesklý krém. Čím výkonnější mixér máte, tím kratší dobu budete mixovat. Můj food procesor Sage to udělá přibližně za 7 min. Do hmoty lze přidat skořici, vanilku, javorový sirup, citronovou kůru a tak podobně.
Konzumaci mandlového másla opravdu nepřehánějte. 2 lžičky za den maximálně! :-). A víte, kde je krásně? V Hustopečích na Moravě. Tam jsou mandlové sady a když na jaře kvetou, je to jako v pohádce.