Otec Kondelík je svérázný muž, který má nadhled, nadváhu a nadbytek názorů.

Názorů, které za prvé nerad mění a za druhé rád sděluje. Protože každý musí uznat, že jeho názory jsou jedním slovem brilantní. Vedle politiky, výchovy dětí, směřování fotbalu a mnohých dalších témat se cítí být povolaný čas od času pohovořit o zdravé stravě všeobecně a zvláště pak o zdravé stravě, kterou by chtěl někdo servírovat jeho osobě.

Otec Kondelík se považuje za nenáročného strávníka, který požaduje jen málo: Aby v tom bylo maso, uspokojivý počet knedlíků, dostatek šťávy (na zelí ne!), zeleninovou složku obstará pivo, ovocnou bublanina…

Poslední dobou však otec Kondelík zaznamenává znepokojivé jevy:

  • Došlo pivo a neobjevilo se nové. V lednici nyní zabírá místo kombucha.
  • Dcera se ho ptá, jaký má tlak. Odpoví jí, že neví, ale ukáže se, že dcera ho jen zkouší, jeho tlak zná velmi dobře a vůbec se jí nelíbí!
  • Syn prohlásí, že párky k večeři nechce jíst. Nechce je ani k obědu a do konce ani ke snídani.
  • Jednoho dne se tam, kde skladují brambory, objeví podezřelá hlíza, kterou manželka označí za batát!

Batát? Podiví se otec Kondelík a vysloví to, jako by to bylo sprosté slovo. A řekne, že batát jíst nechce. Manželka suše odvětí, že už se stalo a jedl je několikrát. A moc mu chutnaly.

Otec Kondelík zbledne a řekne, že o něčem takovém by snad věděl. Manželka mu připomene tu pěkně oranžovou bramborovou kaši.

„Říkala jsi, že jsi tam přidala kurkumu!“ zařve otec Kondelík.

„Přidala jsem tam batát, abys věděl. A kurkuma je navíc žlutá!“

Od chvíle, kdy tahle vzpoura začala, otec Kondelík nemá chvilku klidu. A co je horší, už si vůbec nemůže být jistý tím, co má na talíři.

  • Manželka mu zlomyslně oznámila, že v té čínské pánvi, na které si tak pochutnal, byly nikoliv nudličky vepřové, ale sójové.
  • Těšil se na lečo, dokud nezjistil, že na talíři má množství zcela nestandardní zeleniny, žádnou klobásu, a dokonce žádné vajíčko! Když protestoval, žena prohlásila, že takhle se vaří lečo ve Francii, kde ho nazývají ratatouille.
  • Když se večer domáhal něčeho křupavého k televizi, přinesla talíř ořechů – no budiž, radost mu to neudělalo, ovšem vzápětí se ukázalo, že skutečnost je ještě horší. Šlo o praženou cizrnu!

Nepomohlo, když se na několik dní urazil, stejně jako nepomohlo, když jim vysvětlil, jak moc jsou pomýlení. Zkusil poukázat na to, že on se po staročesku stravuje celý život a jen kvete (kromě vysokého tlaku, cholesterolu, náběhu na cukrovku a několika dalších nevýznamných neduhů. V jeho věku je snad normální, že schody nevyběhne jako dřív!)

Nezbývá, než trpět a vzdorovat ze zákopů. Co ale dokáže naprosto fenomenálně, je remcat a frfňat. Občas sice dá práci vymyslet, s čím je nespokojený, protože některá ta jídla jsou v podstatě chutná… Kromě toho kalhoty jsou mu poslední dobou tak nějak volnější… A manželka má podezřele dobrou náladu…

Otec Kondelík se však svých názorů nehodlá vzdát. S názory je to jako s dětmi. Ty vlastní má člověk nejraději.

Proč a jak vařit batáty?

Batáty mají nasládlou chuť, která ne každému vyhovuje. Poněkud naivní je však předpoklad, že batáty jsou vhodnější alternativou brambor, či snad dokonce, že jsou příznivou volbou pro hubnutí. Ve skutečnosti mají brambory i batáty takřka stejné hodnoty.

100 g uvařených batátů má přibližně 80 kcal, brambor 85 kcal. Mají i shodně sacharidů – na 100 g okolo 18 g. Poněkud výhodnější je u batátů obsah vitamínů a minerálů – především draslík, hořčík, vitamín A, B, C, E. Ve prospěch batátů také hovoří o něco vyšší množství vlákniny. Celkově to však vyjde dost nastejno. Ale že to má takový cizokrajný název, pěknou oranžovou barvu a cenu 2 x vyšší, než obyčejná česká brambora, hned máme takový zdravější pocit. Ale jednu výhodu přece jen batáty proti bramborám mají. Jsou mnohem rychleji hotové, stačí jim tak o polovinu času méně, než bramborám.

Děti mají velmi rády bramborovo-batátovou kaši – pravděpodobně kvůli té barvě. Vynikající jsou batátové hranolky pečené v troubě, které však vždy peču spolu s dalšími druhy zeleniny. (Mrkev, celer, pastinák.)

A ze všeho nejlepší jsou batátové nudle. To je skutečná delikatesa, kterou miluje každý, kdo ji ochutná. Podělím se o ní s vámi na kurzu! 😊

 

 

Blogerka

Eva alias Cookacka miluje jídlo jíst, nakupovat, vařit..., a také o něm a psát. Především však učí lidi vařit štíhle, aby se jednou provždy zbavili svých problémů s váhou a trávením. Více o ní si můžete přečíst tady.

Koukněte i na tenhle článek