Neumím si život představit bez ovesných vloček!
Kaše, kterou si z nich dělám skoro každé ráno k snídani, je i po mnoha letech mojí životní radostí. Je pravda, že postupem času jsem ji vylepšila tak, že dnes již není tak úplně redukční a fitness, za to je ale úplně šíleně dobrá a nadupaná zdravím. Kdokoliv mi bude tvrdit, že zdravé věci nemohou být dobré, tak je srdečně zván, aby mou kaši nejprve ochutnal a teprve pak budeme diskutovat!
To, že má řada lidí k ovesným vločkám rezervovaný přístup, je zpravidla způsobeno tím, že neochutnali tu správnou úpravu a někdo jim naservíroval kaši v hustotě, se kterou by šlo lepit cihly a stavět zdi.
Podobnou zkušenost udělalo také tofu, které rovněž většina lidí neumí chutně připravit a pak ho pomlouvá.
A brokolice a její prznění – na to by měl být paragraf!
Ovesná kaše k snídani je skvělou volbou, protože obsahuje složené sacharidy, které se budou štěpit pomalu, plynule, tedy bez šoků vychylujících hladinu krevního cukru. Nenechte si namluvit, že je něco špatného na sacharidech! Zároveň mají slušné množství bílkovin, tolik potřebnou vlákninu a vynikající paletu vitamínů a minerálních látek. Prostě vše, co člověk potřebuje v jednom balení a za cenu, která je neuvěřitelně nízká za to množství muziky.
Ovesné vločky jsou nicméně mnohem víc, než jen ovesná kaše!!!
Další skvělou možností je ovesný chia pudink, který lze nachystat večer a ráno se už doopravdy nemůžete vymlouvat, že nemáte na snídani čas – přijdete ke snídani, která se za noc udělala sama!
Ovesné vločky lze také rozmixovat na jemnou mouku, kterou můžete použít do dezertů a nahradit jimi třeba polovinu mouky pšeničné.
Které vločky koupit?
Vločky zažívají renesanci a prodeje stoupají. Toho se ihned chopili mazaní obchodníci a rozšiřují nabídku. Můžete tak koupit vločky jemně mleté, celozrnné, rýžové, pohankové, obohacené vlákninou a řadu dalších druhů.
Jedna z nejcennějších vlastností vloček je vláknina – sledujte proto její množství uvedené na obalu. Je dobré sáhnout po takových, které mají alespoň 10 g vlákniny na 100 g vloček. Ale čím více, tím lépe. Varianty obohacené vlákninou mají až 17 g vlákniny na 100 g a to je už mimořádně vysoké množství. Například pohankové vločky mají vlákniny jen velmi málo (zhruba 3 g)!
Na druhou stranu k snídani jen velmi těžko sníte více jak 30 g vloček, tudíž ovesná kaše vás stran doporučeného denního množství vlákniny za den nespasí. O tom, kolik čeho musíte sníst, abyste za den nahnali potřebných 30 g vlákniny, si přečtete v mém článku 30 g zdraví! Vláknina je ultrapotřebná!
A tady jsou slíbené tři recepty:
Recept č. 1: Nebeská ovesná kaše
- Do malého rendlíku dáme přibližně 200 ml mléka.
- Ihned vsypeme 3 vrchovaté lžíce ovesných vloček
- Potom přisypeme 1 – 2 lžíce drceného lněného semínka. Lněné semínko je nesmírně cenné pro své omega 3 nenasycené mastné kyseliny a také (pro změnu) pro množství vlákniny. Prodlouží to dobu, po kterou budete nasyceni a uděláte radost vašim střevům, která vlákninu milují.
- Přidáme 1 lžičku javorového sirupu a jednu lžičku mandlového másla. (Mandlové máslo – to jsou bílkoviny a vláknina, které nám zase zvýší dlouhotrvající pocit sytosti.)
- Přivedeme za stálého míchání k varu. Kaše začne houstnout. Pokud je příliš hustá, přidáme mléko. Vypneme a přelijeme do talíře.
- Navrch dáme dvě vrchovaté lžíce nakrájeného ovoce, které máme připravené v lednici. (Když si ho nakrájíme a uložíme do ledničky, je velmi jednoduché a pohodlné po něm sáhnout. Kdybychom se s tím ale měli ráno oplachovat, loupat, krájet atp., hrozí, že se na to vykašleme! Ideální jsou bobule jako borůvky, maliny, kiwi, banán, hruška. V dobře těsnící nádobě nám taková směs ovoce vydrží bez problémů 3 – 4 dny.)
- Na to přijde vrchovatá lžička domácí oříškové granoly. Granola se vyrobí tak, že se nahrubo naseká 300 g různých ořechů, k nim se přimíchají jakákoliv semínka (chia, konopná, dýňová, lněná….), dvě rozpuštěné lžíce kokosového oleje a jedna vrchovatá lžička skořice. Celé to dáme na plech a pečeme cca 15 minut na 170 stupňů, až to celé zhnědne a zkřupovatí. Úžasná záležitost…
- Labužníci mohou talíř nebo misku ještě jemně pocákat datlovým sirupem nebo nasypat několik čokoládových vloček anebo přidat kopeček jogurtu.
- Celá kaše je hotová za 5 minut! Přísahám!
Recept č. 2: Sametový chia pudink s ovesnými vločkami.
Tak tuto snídani si dávám jednou za čtyři dny. Vždycky, když si ráno myju vlasy. Čas, který ztratím fénováním, doženu tím, že jen vyndám lžíci a můžu začít jíst.
- Večer dáme do misky tři lžíce jemných vloček, 3 lžíce chia semínek (pozor, aby nebyla žluklá)
- Na to dáme tři lžíce jogurtu. Kdo nechce jogurt, může použít třeba kokosový krém.
- K tomu vlijeme skleničku mléka (třeba i rostlinného)
- Přimícháme 1 – 2 lžičky javorového sirupu (nebo medu nebo cukru)
- Také můžeme přisypat třeba strouhaný kokos, pokrájené datle, ořechy…
- Uzavřeme a necháme stát na lince do rána. Ráno si odebereme půlku do misky, navrch dáme ovoce a oříšky jako v případě nebeské ovesné kaše. Druhou půlku si odneseme do práce nebo dáme do ledničky a dáme si to odpoledne jako skvělou svačinu.
Recept č. 3: Jablečný koláč z ovesných vloček
Tento koláč pravidelně peču pro účastníky svého kurzu. Je totiž lepší druhý den. Vždycky vyvolá velké nadšení! 🙂
- Dáme hřát troubu na 180 st.
- 8 velkých jablek nebo 10 menších oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Zalijeme šťávou z půlky citronu.
- Do mrazáku vložíme kostku másla. Potřebovat budeme 150 g.
- V jiné míse smícháme 160 g ovesných vloček (jemně mletých) se 100 g mouky (např. celozrnná špaldová hladká)
- K mouce a vločkám přidáme 50-100 g cukru (podle sladkosti jablek), 2 lžičky skořice.
- Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem (nebo jak jsme zvyklí) a na dno dáme vrstvu suché směsi (vločky – mouka – cukr). Tuto vrstvu pokryjeme částí jablek. Na jablka poházíme vlašské ořechy nahrubo nasekané. A zase suchou směs a potom zase jablka a ořechy. Končíme suchou směsí, kterou ještě lehce pocukrujeme. Vyndáme z mrazáku máslo a 150 g nastrouháme na hrubém struhadle. Máslo umístíme na vršek koláče a dáme do trouby péct přibližně na 40 – 50 min. Jak jsem říkala, lepší je druhý den a je vynikající!

Snad se mi podařilo přenést na vás část svého nadšení pro ovesné vločky. Dejte jim šanci a pokud budete mít chuť, napište mi, jestli vám některý z mých receptů chutnal!! 🙂