Zajímavé je, že o vláknině se píše na každém rohu, všichni vědí, že je důležitá a nesmírně zdravá, ale stejně jí všichni jedí málo.

Sama jsem se léta potýkala s jedním krajně nepříjemným zažívacím neduhem, na který se tradičně doporučuje vláknina. Můj drahý bratr lékař mi vždy říkal: Pomůže ti, když budeš jíst víc vlákniny!

Tak jsem jí jedla víc. Jenže to bylo pořád málo! Víte, kolik jí je dost? 30 gramů za den, že? To ví totiž každý, všude se to píše. Jenže víte vy, co všechno musíte v jednom dni sníst, abyste do sebe vpravili 30 gramů vlákniny?

Než vám to řeknu, zopakuji krátce, proč je vláknina tak důležitá.

Vláknina je ta složka rostlinných potravin, kterou nedokáže naše tělo strávit. Projde nám tedy ve víceméně nezměněném stavu až do střev, kde se stane obědem pro naše přátelské střevní bakterie. Chudinky malé také potřebují něco jíst. Když nejíme dost vlákniny, nutíme je, aby požíraly samy sebe a pak nám jich zákonitě ve střevech ubývá. To nechceme, naopak. Chceme tam mít co nejrozmanitější zoo, protože pak nám dobře funguje imunita, dobře trávíme, máme lepší náladu a také nám to lépe myslí. Navíc i jíme méně, protože se díky vláknině cítíme více sytí, zkrátka win – win!

Jenže my jíme převážně potraviny, kde je vlákniny málo a tak na milé spolubydlící nezbyde nic!

Abyste za den přijali alespoň 30 gramů vlákniny, musíte sníst například:

  • 1 porci ovesné kaše: 5 gramů
  • 2 lžičky lněného semínka: 4 gramy
  • 1 jablko: 3 gramy
  • 5 sušených datlí: 6 gramů
  • Hrst ořechů: 4 gramy
  • 1 pomeranč: 5 gramů
  • Celozrnný rohlík: 5 gramů

Jsme orientačně na 32 gramech. Paráda!

Takže pokud jíte celozrnné pečivo (opravdu celozrnné – ne třízrnné, vícezrné apod. – jste si tím vážně jistí?), ořechy, semínka, ovoce a zeleninu, tak pravděpodobně jíte vlákniny dostatek.

Na druhou stranu, pokud jíte šumavu a bílé rohlíky, oříšky si dáváte leda v podobě náplně v buchtách, tak s velkou pravděpodobností jíte vlákniny málo. Dobré trávení = dobré zdraví, to je prostě pravda.

No a jak to bylo se mnou, když jsem konečně začala jíst víc vlákniny?

Vážně jsem si to měla spočítat dřív:

…mohla jsem si ušetřit pití zaječické, což považuji za skutečný hardcore, který se hodí leda tak na mučení nejhoršího nepřítele.

…nemusela jsem kupovat doplňky stravy, které pomohly vyprázdnit leda tak mou peněženku.

…po několik let jsem nemusela zkoumat, která složka potravy mi nedělá dobře. (Za tím účelem jsem přibližně rok nejedla kuřecí maso, v další fázi lepek a ještě v další mléčné výrobky. Nic z toho samozřejmě nepomohlo!.) Dneska jsem v pohodě tak na 95 %. Jsou situace, kdy tělo stávkuje, ne že ne. Ale v porovnání s tím, co bylo, je to paráda.

A kde teda hledat nejvíc vlákniny?

Pochopitelně v ovoci, zelenině, celozrnné mouce, luštěninách, semínkách, ořeších. Nevíte, co s tím a jak to do jídelníčku začlenit? Přijďte na kurz! 😊

Blogerka

Eva alias Cookacka miluje jídlo jíst, nakupovat, vařit..., a také o něm a psát. Především však učí lidi vařit štíhle, aby se jednou provždy zbavili svých problémů s váhou a trávením. Více o ní si můžete přečíst tady.

Koukněte i na tenhle článek